Wie is het?

De afgelopen dagen vraag ik het mijzelf steeds vaker af, wie ben ik eigenlijk? Wie ben ik nog nu alles weggevallen is. Voorheen was ik Marit, die altijd bezig was met van alles. Ik zette mijzelf voor volle honderd procent in voor mijn studie. Daarnaast probeerde ik er ook zoveel mogelijk te zijn voor de mensen om mij heen. Ik was Marit die voor veel activiteiten wel te enthousiasmeren was. Ik was Marit, die veel deed recht vanuit haar hart vol passie en energie, maar langzaam aan werd ik Marit met steeds iets minder energie en steeds iets minder enthousiasme.

Nu er in korte tijd veel gebeurt is vraag ik me af, wie ben ik? Of eigenlijk wie ben ik nog? Wat staat er nog overeind van de dingen waar ik mijn energie in gestoken heb? In eerste instantie denk ik; vrij weinig. Marit die vol energie en zin de dag begon is veranderd in Marit die het liefst de hele dag in bed ligt met het dekbed over mijn hoofd. In een korte tijd zijn de dingen waarmee ik mij dagelijks bezig hielt verdwenen. Mijn studie, voorlopig gestopt, daarmee valt mijn grootste daginvulling weg. Het nieuwe woonproject waaraan ik deel zou nemen, gaat wel door, maar zonder mij. Er zijn ook vriendschappen die niet tegen deze waarheid bestand waren en weggevallen zijn. De afgelopen tijd ben ik niet eerlijk geweest tegen mijzelf, maar ook niet tegen anderen in mijn omgeving. Ik schaam me, voor de dingen die ik gedaan heb en die niet de waarheid waren. Ik kan het niet goed praten en ik wil het niet goed praten, maar dat was voor mij de manier om met mijzelf om te gaan. Ook deze manier (‘waarheid’) is er nu niet meer.

Wie ben ik nog nu dit alles weg gevallen is? Ik ben niet meer: Hoi, ik ben Marit en ik studeer sociaal pedagogische hulpverlening en..(vul zelf maar verder in). Het is nu: Hoi, ik ben Marit en ja uhmm…Ik ben depressief, maar ik ben ook meer dan alleen depressief, maar wie ben ik eigenlijk?
Misschien moet ik de komende tijd meer het bordspel Wie is het? gaan spelen. Je kent het vast wel, raden welk personage jouw tegenspeler op zijn bordje heeft staan.
Het is alleen net even anders, nu moet ik niet gaan ontdekken wat de ander op zijn spelbordje heeft staan, maar ik moet ontdekken wie ik zelf ben.
Gelukkig speel je het spel; Wie is het? niet alleen. Ik hoop dat anderen samen met mij Wie is het? (Of eigenlijk Wie is Marit?) willen spelen. Zodat ik kan (of wij kunnen)  ontdekken wie ik echt ben.

(Pff.. ik geloof dat dit hersenwandelingetje het spannendste hersenwandelingetje is die ik tot nu toe met jullie gedeeld heb.Maar toch is ook deze wandeling er, dus deel ik hem ook!)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *