Regelmaat

“Je moet op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan, je moet regelmatig eten. Je moet iedere dag bewegen en je moet je dagen inplannen. Regelmaat is erg belangrijk”.Ik vergeet deze zinnen nooit meer, ze kwamen ongeveer vijf keer terug in één gesprek. Het was tijdens mijn intake met een psychiater, ik had nog nooit zo vaak ‘je moet’ en regelmaat in één gesprek gehoord. Mijn nekharen stonden overeind, want ik had die weken daarvoor tijdens mijn opname zo hard gewerkt aan planningen en regelmaat en iets moeten vind ik al helemaal vreselijk.

Maar goed regelmaat dus, in het begin had ik er een enorme hekel aan, want waarom zou ik plannen als ik toch niks kan? Waarom zou ik een planning maken, terwijl alleen mijzelf aankleden al een dagtaak is? Ik had er moeite mee, want plannen kende ik uit de tijd dat ik doordraafde van het één in het ander. Een dag overvol plannen, daar was ik goed in, maar een planning maken terwijl ik eigenlijk mijn bed niet uit wil kende ik niet.
Ook dingen die je niet kent, of niet wil kennen kun je leren. In het begin plande ik van uur tot uur, er stond nog net niet in dat ik naar de wc moest gaan, later werd dit een dagplanning en een weekplanning. Langzaam werd de planning mijn houvast, want door te plannen kreeg ik meer grip op mijn depressie. Ik leerde vooral inzien wanneer ik te veel deed of wilde. Ik kreeg inzicht in wat juist wel of niet werkt. (en ja mensen, ik plan nog steeds regelmatig te veel :-), ik doe mijn best)

Momenteel merk ik weer hoe belangrijk die regelmaat en planning voor mij is. Na een weekend Social Run is alle regelmaat en structuur verdwenen. Mijn bioritme is totaal van streek en een te ambitieuze weekplanning in ‘the week after’ is niet echt helpend.
Ik had nooit verwacht dat ik zou zeggen dat de psychiater gelijk had met zijn je moet dit en dat en regelmaat is belangrijk. Als ik eraan terugdenk gaan mijn nekharen weer overeind staan. Toch verlang ik nu stiekem naar de dagen waarop de dagelijkse regelmaat weer iets meer ‘vanzelf’ gaat. (In hoeverre dit kan met een depressie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *