Experiment

Soms lijkt het net alsof ik deelneem aan een experiment dat depressie heet. Zeven dagen per week, 24 uur per dag neem ik deel aan dit experiment. Helaas is er geen sprake van vrijwillige deelname. Ik heb er niet voor gekozen om hier aan mee te doen, toch doe ik ongevraagd mee of eigenlijk zit ik er midden in.

Ongeveer 20% van de volwassenen tussen 18 en 64 jaar, doet mee aan dit experiment of heeft er aan deel genomen. Voor het gemak ga ik er maar even vanuit dat niemand hier echt voor gekozen heeft. Toch kan het zo zijn dat je er opeens midden in zit, net zoals ik. Er is dan geen keuze meer en ook geen weg terug, je zit er midden in en daar moet je het mee doen. 20% van de volwassenen is/was depressief. In Nederland zijn er inmiddels veel manieren bedacht om een depressie te behandelen. Er zijn verschillende therapieƫn en er is medicatie beschikbaar. Helaas is er geen stappenplan ontwikkeld zoals die er is voor een gebroken arm; zes weken gips en daarna revalideren.

Wel is er een lijstje ontwikkeld, waarop we de symptomen kunnen afvinken, waaruit vervolgens blijkt of er sprake is van een depressie. Ik scoorde dan ook genoeg vinkjes om de diagnose depressie te scoren. Aan de hand van het aantal afgevinkte punten word bepaald hoe erg het allemaal is. Zijn er op jou lijstje teveel punten afgevinkt, dan kan het zijn dat het vakje crisis wordt aangevinkt. Wanneer je scoort op de vakjes depressie en crisis, dan is de vervolgroute redelijk duidelijk aangegeven; crisiszorg. Wanneer je alleen scoort op de vakjes depressie, dan kom je in de grote wereld van de geestelijke gezondheidszorg terecht. Vanaf hier begint mijn gevoel deel te nemen aan een experiment.

Vanaf het punt dat je in de grote wereld van de ggz terecht komt, wordt er geƫxperimenteerd met welke vakjes er aangevinkt moeten, om het vakje depressie weer uit te kunnen gummen. Welke therapie slaat aan? Starten met medicatie, verder opbouwen, een tijd stabiel houden, afwachten, afbouwen om vervolgens met een nieuw middel te starten. Welke stappen zijn er in dit experiment nog nodig om het experiment te laten slagen? Ik heb geen idee en wie het wel weet mag het zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *