Neem het serieus

Neem het signaal serieus, dat is belangrijk. De boodschap die ik mee kreeg van mijn therapeut. Mijn handtherapeut in dit geval, maar het had ook één van mijn andere therapeuten kunnen zijn. Nu gaat het de hele week al door mijn hoofd; ‘neem het serieus.’

Serieus nemen, hoe doe ik dat? Hoe langer ik erover nadenk hoe geïrriteerder ik er van wordt. Oké wat mijn polsklachten betreft kom ik er nog wel uit, denk ik. Ik mag geen pijn voelen. Een klein beetje pijn moet ik ook serieus nemen, dan moet ik stoppen en rust nemen. Dat dus, zo simpel zou het kunnen zijn, maar zo simpel als het klinkt is het niet. In dit geval gaat het om een pijn signaal die ik al drie jaar lang negeer. Eens in de zoveel tijd probeerde ik het serieus te nemen, maar al gauw schakelde ik over op: niet zeuren maar doorgaan. Bij de eerste keer dat ik het pijnsignaal dan weer voelde riep ik tegen mijzelf; stel je niet aan!

Neem het signaal serieus, natuurlijk is dit niet alleen toepasbaar op een ontstoken pees in mijn pols, maar ook op mijn ‘ontstoken brein’ om het zo maar even te noemen. Juist daarom blijft die zin door mijn hoofd spelen. Ik heb nu een jaar lang geoefend op het herkennen van signalen. Ik heb geleerd signalen op te vissen uit reflecties en ervaringen. Signalen herkennen is bij mij vooral reflecteren, logisch beredeneren en achteraf het signaal invullen. Ik kan achteraf zeggen; dat was een signaal. En ook dit is toepasbaar op fysieke en mentale signalen, want ik zeg regelmatig na een dag; oh wacht mijn pols doet pijn. Ook hier kan ik terug kijken en logisch redeneren wanneer het mis gegaan  kan zijn.

Wat mijn handtherapeut al niet in beweging zet, want hoeveel signalen heb ik gemist in mijn leven? Hoe vaak heb ik mijzelf al fysiek/mentaal in de kreukels geholpen door dat ik dacht; stel je niet aan, niet zeuren maar doorgaan……..? Juist, vaak genoeg, nu wordt het tijd om die signalen serieus te gaan nemen. Om maar te beginnen bij mijn pols en dat langzaam uit te bouwen naar de rest. Want signalen serieus nemen is ook mijzelf serieus nemen. En dat is het meer dan waard…

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *