Denken doen voelen

Denken, doen en voelen, drie dingen die met elkaar in verbinding staan. In de eerste twee dingen ben ik best wel goed, al zeg ik het zelf. Sinds ik depressief ben ben ik vooral heel goed in denken. Ik kan dagen vullen met piekeren en me druk maken om wat anderen van mij vinden. Ik kan eeuwig twijfelen over wat ik moet eten en of wat ik zou gaan doen. Voor mijn depressie was ik vooral heel goed in dingen doen. In doen vind ik afleiding. Als ik maar bezig ben, dan gaat het best wel goed.

Het verbaasd mij dan ook niet dat ik nu regelmatig tegen deze twee of eigenlijk drie dingen aanloop. Doen en denken, het lijkt zo makkelijk maar het kan verrekte lastig zijn. Ik kan vooral erg goed verdwalen in mijn denken. Wat vinden anderen van mij doe ik het wel goed genoeg? Ben ik het wel waard? Als ik in mijn negatieve gedachten verzeild raak komt vaak ineens ook voelen om de hoek. Vaak weet ik niet hoe ik om moet gaan met dat gevoel, en om gevoel weg te maken ga ik doen. Zoals je misschien wel begrijpt ik kan hier eindeloos rondjes in blijven draaien. De afgelopen jaren heb ik een manier ontwikkeld om met deze negatieve spiraal om te gaan. En dat was vooral veel het goede doen, iets minder denken en zo min mogelijk voelen. Dat heeft goed gewerkt, totdat het niet meer werkte.

Nu moet ik opzoek naar iets van balans tussen deze drie dingen. Wat vind ik het lastig dat ik de ene keer zo gemakkelijk doorschiet naar het denken en de andere keer flink doorschiet naar het doen. Voelen? dat probeer ik zo min mogelijk.
Het zoeken naar deze balans is om moe van te worden, er zijn zoveel factoren die invloed uitoefenen op deze drie dingen. Factoren die ik zelf lang niet altijd in de hand kan hebben. De ene dag werkt het ene wel en de andere dag werkt het weer helemaal niet. Het is om gek van te worden, want ik wil zo graag, maar het lukt niet.
Bah wat is het soms vervelend om steeds weer in deze zoektocht te belanden. Wat zou een kant en klaar stappenplan nu fijn en gewenst zijn. Zolang die er niet is moet ik toch maar weer verder in mijn zoektocht. Op zoek naar energie om weer opnieuw te proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *