Dagelijkse dingen

Ik betrap mezelf erop dat mijn huisje minder opgeruimd is dan anders, het is rommeliger. Het gekke is nog dat ik mij er nu totaal niet aan kan storen. Ik vind de rommel en losse flodders allemaal wel prima. Dit is niet hoe ik mijzelf ken, normaal ben ik best wel een opgeruimd type.

Het is gek om te merken hoe lastig de dagelijkse dingen zijn. Want zeg nou zelf, hoe moeilijk is het om even je huis te stofzuigen? Nog geen half uur werk, maar ik kom er nu gewoon niet toe. Opeens lijkt het alsof de dagelijkse dingen die ik anders altijd deed hogere wiskunde zijn geworden. Alsof ik voor alles wat ik moet doen eerst een hele moeilijke som moet maken.

Nu ik begeleiding krijg moet ik dagplanningen maken. Het doel van een dagplanning is dat ik niet verzand in mijn negatieve gedachten, maar ook dingen ga doen. Het stomme van deze dagplanningen is is dat ik voor mijn gevoel niks opschrijf. (Lees; rondje wandelen, film kijken, was aanzetten, boodschappen doen, douche schoonmaken, lezen etc.) Allemaal ‘normale’ dagelijkse dingen,  die anders zo ‘normaal’ zijn. Als ik een dag de dagelijkse dingen, zoals hierboven genoemd, gedaan heb dan ben ik moe. Niet een beetje moe, maar echt moe. Ik kom dan aan het eind van zo’n dag tot de conclusie dat ik teveel gedaan heb. Dat is echt belachelijk, want voor dit alles plande ik mijn dag drie keer zo vol… Voor mijn gevoel heb ik geen reet gedaan op een dag, maar toch ben ik moe. Het is frustrerend om te merken dat de dagelijkse dingen niet meer zo normaal zijn. Ik heb nu al een dagtaak aan voor mijzelf zorgen, eten koken, wassen en boodschappen doen. Tijdens mijn stage hoorde ik ook wel eens dat iemand moeite had met de dagelijkse dingen. Of soms was er iemand die zichzelf verwaarloosde, ik begreep dat nooit. Hoe ik ook mijn best deed om niet bevooroordeeld te zijn, toch dacht ik dan; hoe kan dat nou, hoe moeilijk is het? Kom op even doorpakken en het is klaar! Nu merk ik hoe lastig deze dagelijkse dingen kunnen zijn. Ik kon het me nooit voorstellen hoe het zou zijn, maar nu kan ik je dat vanuit eigen ervaring vertellen. Het is vreselijk irritant en frustrerend dat de dagelijkse dingen zoveel moeite kosten. Ik probeer te accepteren dat alles even op een lager pitje gaat, maar toch zegt dat stemmetje in mij; kom op, stel je niet aan maak die douche eens schoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *