Vastberaden

Ik haal nog één keer diep adem, sta op en loop achter mijn behandelaar aan. In mijn hoofd repeteer ik nog één keer de boodschap die ik met een paar minuten ga brengen: ‘Ik wil stoppen met mijn behandeltraject en wil verder op een andere plek.’

‘Zo Marit, hoe gaat het met je? Hoe is het met je nu je gestopt bent met de quetiapine?’ Ik stamel dat het wel goed gaat. In mijn hoofd ontstaat er een paniek moment; ‘Nee! dit kwam ik niet doen, dit wil ik niet bespreken. Ik kom hier met een ander doel en nu begint ze hierover…’. Dan komt de verlossende vraag; ‘Nou Marit, heb je er over nagedacht hoe je verder wil? Schematherapie of VERS-training?’. Ja daar heb ik over nagedacht zeg ik zelfverzekerd. Ondertussen draait mijn maag zich nog een keer om, want pfoe wat is dit moeilijk. Nogmaals haal ik diep adem en dan gooi ik het eruit; ‘Ik vind het moeilijk om dit te zeggen, maar ik heb er goed over nagedacht. Ik wil stoppen met mijn traject hier’ Even kijk ik op en zie de verwarring in haar ogen, ze hapt naar lucht om een vraag te stellen, maar dan ga ik verder. ‘Ik ben hier al een tijdje mee bezig en heb een kennismakingsgesprek gehad op andere plek en dat voelt goed. Ik heb het besproken met mijn huisarts en ze staat achter mijn keuze. Dit is wat ik wil gaan doen. Ik wil graag verder in een traject dat beter bij mij past’ Zo! Dat is gezegd.

Dan volgt haar onvermijdelijke vraag: ‘waarom wil je overstappen?’ Mijn antwoord: ‘Omdat ik al een half jaar lang aangeef dat ik wil leren hoe ik voorkom dat ik terugval, in plaats van hoe ik opsta nadat ik gevallen ben. Ik heb inmiddels al een aantal keer aangegeven dat ik weer wil leren zwemmen in plaats van drijven.

Vanmiddag gebeurde precies dat waar ik bang voor was. Ik vertelde over mijn zorgvuldig gemaakte plan en stuitte op onbegrip. Ik kreeg weinig support. Ik was bang dat ik hierdoor zou gaan twijfelen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Opgelucht en vastberaden stapte ik de deur uit. Mijn keuze was zojuist bevestigt, ik pas niet (meer) op deze plaats. Tijd voor een nieuwe stap op een andere plaats. (En tering wat is dat spannend!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *