Schrijven

Schrijven doe ik niet alleen online, maar ook offline in een van mijn vele notitieboekjes. Het offline schrijven is makkelijker, ik hoef nergens op te letten en hoef alleen maar te schrijven, niemand die het leest. Dat was zo, tot afgelopen week. Mijn psychomotorisch therapeut gaf me de opdracht om eens op te schrijven voor welke aspecten van mijn depressie ik bang ben.

Mijn hoofd gaat dan volledig op AAN. Na een dag zit er van alles in mijn hoofd en het liefst houd ik het ook in mijn hoofd. Niemand die het leest, niemand die er over oordeelt (oké, alleen ik…) en zolang het in mijn hoofd zit, staat het niet zwart op wit. Het opschrijven stel ik dan ook zo lang mogelijk uit, maar uiteindelijk geef ik mijzelf toch die schop onder mijn kont en schrijf het op. Een halfuur later staan er niet een paar aspecten op papier, maar ligt er een hele brief aan mijn depressie op tafel. Oké, dat was stap 1, op naar stap 2; mijn brief delen met mijn therapeut. OEFF! hoe ga ik dat doen? Het is zo kwetsbaar, durf ik dit te delen? Ik twijfel, maar druk uiteindelijk op verzenden. Mijn kwetsbare schrijfsel is niet meer alleen van mij.

Na therapie blijkt dat dit delen minder eng is dan dat ik dacht. Ergens is het best fijn om met iemand te kunnen praten over mijn kwetsbare schrijfsel. Tijdens therapie krijg ik een nieuwe schrijfopdracht. Ik blokkeer volledig, want schrijven doe ik het liefst op mijn eigen veilige plekje, zonder therapeut. Ik besluit om de opdracht niet te doen, omdat dat voor dat moment te veel vraagt. Jaja, ik heb mijn grens aangegeven (overwinning), maar mijn hoofd kan de schrijfopdracht niet loslaten en blijft volledig op AAN. Ik wordt er onrustig van voel me rot ik weet dat schrijven rust kan geven.
Mijn hoofd loopt vast en ik app mijn therapeut voor wat ondersteuning. Het antwoord: ‘schrijven kan niet goed of fout gaan. Kom, dit is een goede les in loslaten van oordelen. Het gaat om het proces. Dat je schrijft is waardevoller dan wat er staat.’
Dus ik denk dat ik na dit online schrijven, maar eens offline moet gaan schrijven…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *