Labels

De mensen die mij beter kennen weten dat ik ‘allergisch’ ben voor de hokjes maatschappij. De mensen om mij heen weten dat ik er moeite mee heb, wanneer anderen iemand zomaar een label geven. Ik ben zelf voorstander van eerst dingen zelf ondervinden en dan pas oordelen. Want je kan/mag pas oordelen wanneer je jezelf ergens in verdiept hebt.

Nu ik therapie volg, maak ik kennis met mijn eigen bak met labels. De bak labels die zo ontzettend vertrouwd aanvoelen, maar niet erg helpend zijn. Mijn bak met labels is best groot. In mijn bak met labels zitten weinig gekleurde labels, maar veel grijze en zwarte labels. De gekleurde labels die ik heb, deel ik graag uit aan de mensen om mij heen. De grijze en zwarte labels zijn vooral labels die ik aan mijzelf uitdeel. Zo vrijgevig als ik ben in het geven van mijn gekleurde labels aan anderen. Zo vrijgevig ben ik ook in het geven van grijze en zwarte labels aan mijzelf. Ik kan aan iemand anders vertellen hoe blij ik met iemand ben. Ik benadruk de positieve dingen, omdat ik de ander waardeer of bewondering heb voor zijn kwaliteiten. Zodra het om mijzelf gaat, kan ik deze labels opeens niet meer geven. Op mijn eigen handelen of denken volgt vaak een grijs of zwart label. De labels met de volgende teksten: je doet het fout, je bent niet goed genoeg en de meest voorkomende: je bent het niet waard. (Dit is en kleine greep uit mijn bak met labels) Deze labels heb ik mijzelf jaren lang gegeven ik ben in ze gaan geloven. Ook heb ik ze zo lang op mijzelf geplakt dat ik ze onbewust ben gaan plakken.

Ik heb zelf veel labels geplakt, ook anderen hebben regelmatig labels op mij geplakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ben volgeplakt met grijze en zwarte labels. Soms waren er mensen die gekleurde labels op mij plakte, maar daar plakte ik dan snel weer een grijze of zwarte overheen. Ook nu proberen veel lieve mensen gekleurde labels op mij te plakken. Gekleurde labels, ik vind het zo moeilijk om ze te accepteren en vooral om ze te laten zitten. Vaak plak ik er geheel automatisch een grijze of zwarte overheen, omdat dit mijn oude en vertrouwde labels zijn. Gekleurde labels, ik moet er mee oefenen en jullie kunnen mij daarbij helpen. Ik vraag je alvast om niet boos te worden wanneer ik je label af plak met grijs of zwart, want oefenen is eng, spannend en moeilijk. Ik hoop dat het mij een keer lukt om het gekleurde label te laten zitten. Tot die tijd, zal ik proberen aan de gekleurde labels te wennen, misschien is de eerste stap wel om een gekleurd label voor de helft af te plakken.
Ik ga oefenen…. en ik hoop ooit weer beplakt te zijn met veel gekleurde labels.. en bovenal dat ik dat kan accepteren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *