Blue monday

Blue monday: De eerste goede voornemens zijn mislukt en vakanties zijn nog ver weg. Daarbij is het ook nog de eerste werkdag van de week. Daarom zou maandag 15 januari de meest deprimerende dag van het jaar zijn.  Aldus psycholoog Cliff Arnall. 

Morgen is het Blue Monday. Ik hoor mezelf denken ‘Wat is nou één gedeprimeerde dag…’. In de media is er aandacht voor: “Deprimerend weer op Blue Monday.”  Normaal zou het een onstuimige regenachtige dag genoemd worden. Nu is het deprimerend weer…  Blue Monday, ik heb er moeite mee. Dit omdat de term gedeprimeerd of depressie verkeerd gebruikt wordt. Depressie is niet een regenachtige dag of de teleurstelling die komt kijken bij het niet halen van je goede voornemens. Een depressie is niet datgene wat tegenzit en het is al helemaal niet iets wat maar één dag duurt.

Zelf doe ik morgen mee met een Blue Monday run. Ondanks mijn irritatie richting Blue Monday, loop ik mee. Dit doe ik niet omdat ik verwacht dat morgen de meest gedeprimeerde dag is. Of omdat ik mijn goede voornemens niet gehaald heb en al helemaal niet om Blue Monday in de schijnwerpers te zetten.

Ik doe mee omdat ik weet hoe het is om depressief te zijn. Ik weet inmiddels hoe ontzettend belangrijk het is dat er begrip is voor depressie. Helaas zijn er nog steeds mensen die niet weten wat een depressie is, of die het woord depressie/depressief te pas en te onpas gebruiken. Juist daarom loop ik mee, voor meer bekendheid en aandacht.

Er zijn nog zoveel mensen die hun diagnose depressie niet uit durven spreken, omdat ze bang zijn voor veroordeling of onbegrip. Morgen loop ik voor hen, omdat het zo nodig is om te kunnen delen. Ook loop ik voor mijzelf omdat ik weet hoe het is om depressief te zijn. Omdat ik weet dat hardlopen helpend kan zijn op dagen dat mijn depressie sterk aanwezig is. Ik loop omdat ik nog kan hardlopen, omdat ik de keuze maakte voor herstel.

Ik hoop dat er morgen weer wat meer begrip mag ontstaan en dat er mensen zijn die het gesprek aan durven te gaan. Want praten over depressie helpt, of je er nou wel of niet direct mee te maken hebt. Praten helpt, al is het alleen al om termen als ‘depressief weer’ de wereld uit te helpen.

Laten we Blue Monday niet gebruiken als dag waarop alle normale dingen ineens gedeprimeerd zijn, maar als ode aan alle mensen die te maken hebben met depressie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *